Вопрос по биологии
Анонимный
1 год назад

1.
Перечисліть чотири види імунітету. Опишіть
механізм їх формування.


2. Яка залоза активно
функціонує у людини до початку статевого дозрівання, до 18-20 років
атрофується? Яка біологічна роль цієї залози? Яким чином з нею пов’язаний
термін «дитячі хвороби»?


3. У людини в
дорослому віці почали розростатися кістки черепа, ступні і кисті. Симптомами якої
хвороби є така ознака? Про які фізіологічні порушення це свідчить?


4. Чому окситоцин
відіграє більш важливу роль в організмі жінки?


5. Що спільного і
відмінного між базедовою хворобою і ендемічним зобом?


6. Дайте
характеристику статевих залоз:





а) чоловічі:


- назва


- гормони


- секрет





б) жіночі:


- назва


- гормони


-
секрет

Ответы 1

Объяснение:

2)Молочні залози (англ. Mammary gland) — парні залози зовнішньої секреції людини та інших ссавців, що містяться в грудях та (у жінок) виробляють молоко для вигодовування нащадків.

3)Гіперостоз (дав.-гр. ὑπερ- «над-» + ὀστέον «кістка» + -ōsis) — патологічне збільшення вмісту кісткової речовини[3] в незміненій кістковій тканині. Є відповідною реакцією кісткової тканини на велике навантаження або симптомом, наприклад остеомієліту, хронічної інфекції, деяких отруєнь, радіаційного ураження, деяких пухлин, гіпервітамінозів А і D, ендокринопатії (паратиреоїдної остеодистрофії і інше), хвороби Педжета, нейрофіброматозу та іншого. При патологічному розростанні незміненої кісткової тканини в межах діафізів трубчастих кісток, тобто незапальній зміні окістя у вигляді нашарування остеоїдної тканини, говорять про періостоз. Прикладом може служити Бамбергера — Марі періостоз, що виникає при пухлинах легень, хронічній пневмонії, туберкульозі, пневмоконіозі і іншому.

4)Гормон окситоцину збільшується в організмі на початку родової діяльності. Він відповідає за скорочення м’язів матки. Максимальна кількість гормону реєструється у 3 триместрі. Примітно, що окситоцин під час пологів підвищується на певний рівень, індивідуальний для кожної жінки. Все залежить від стану організму та його потреб.

Окситоцин виробляється у процесі годування груддю. Він стимулює подачу молока із грудних залоз у молочні протоки. У цьому позитивне вплив виявляється не тільки на жінку, а й на дитину.

Головне завдання окситоцину – це стимуляція скорочення матки та настання перейм під час пологового процесу. Примітно, що гормон відіграє важливу роль не тільки в житті людини, але й у тварин. Він також допомагає народженню нащадків і сприяє поступовому відновленню організму.

5)Ендемічний зоб — захворювання, яке характеризується збільшенням щитоподібної залози, частіше без порушення її функції і виникає в певних місцевостях.

Дифузний токсичний зоб (ДТЗ) (Базедова хвороба) – дуже поширене захворювання щитоподібної залози. Причина Базедової хвороби – неправильне функціонування імунної системи людини, яка починає виробляти особливі антитіла – антитіла до рецептора ТТГ, спрямовані проти власної щитоподібної залози пацієнта.

6)Чоловічі статеві залози

Сім'яники виділяють у зовнішнє середовище сперматозоїди (зовнішня секреція), а у внутрішнє — гормони андрогени, основним з яких є тестостерон (внутрішня секреція).

Тестостерон визначає розвиток чоловічих статевих органів і вторинних статевих ознак (формування м'язів, розподіл волосся на тілі, тембр голосу, особливості поведінки, тощо). Цей гормон контролює також дозрівання сперматозоїдів.

Жіночі статеві залози

В яєчниках утворюються яйцеклітини (зовнішньосекреторна функція), і жіночі статеві гормони естрогени і прогестини (внутрішньосекреторна функція).

Естрадіол визначає розвиток вторинних статевих ознак у жінок (формування молочних залоз, тип статури, висота голосу, тощо). Цей гормон також контролює менструальний цикл.

Прогестерон, або «гормон вагітності» виробляється в організмі вагітних жінок. Він зупиняє дозрівання нових яйцеклітин, тимчасово припиняє менструації і контролює перебіг вагітності.

У нормі в сім'яниках виробляється певна кількість жіночих гормонів, а в яєчниках — чоловічих. Якщо співвідношення статевих гормонів в організмі порушується, то виникає інтерсексуальність. У чоловіків з'являються деякі жіночі ознаки, а у жінок — чоловічі.

Премиум статус
Получайте самые быстрые
ответы на свои вопросы
У вас остались
вопросы?