Вопрос по истории
Анонимный
1 год назад

порівняйте особливості державного правління московщини та Речі Посполитої​

Ответы 1

Ответ:Політична система:

Московщина: Московське царство мав абсолютну монархію, де влада централізована в руках царя і його придворних. Царська влада була надзвичайно сильною і неконтрольованою.

Річ Посполита: Річ Посполита була федеративною республікою, в якій влада розділялася між королем, сеймом (парламентом) і шляхтою. Рішення приймалися шляхтою на загальних зборах, і король мав обмежену владу.

Соціальна структура:

Московщина: В Московському царстві існувала сувора соціальна ієрархія, де верховодили царська сім'я і духовенство, а селяни та кріпаки перебували в найнижчому стані.

Річ Посполита: У Річі Посполитій соціальна структура була впливована шляхетською аристократією, яка володіла великою частиною землі та мала привілеї. Незалежність і права також мали міста та козаки.

Взаємини з іншими державами:

Московщина: Московщина була спрямована на розширення своїх територій і встановлення політичного впливу на сусідні держави. Часто використовувались воєнні походи та дипломатичні маневри для досягнення своїх цілей.

Річ Посполита: Річ Посполита мала складні міжнародні відносини, оскільки знаходилася між Російськським царством, Османською імперією та іншими сусідніми державами. Річ Посполита здійснювала активну зовнішню політику, укладала союзи і торгові договори, але також стикалася з конфліктами та воєнами з іншими державами.

Релігійна ситуація:

Московщина: Московське царство було практично моно-конфесійним, де православ'я було домінуючою релігією. Православна церква мала сильний вплив на політичну і соціальну сфери життя, і монархи сприяли збереженню та поширенню православної віри.

Річ Посполита: Річ Посполита була багатоконфесійною державою, де католицизм був домінуючою релігією, але також існували протестантські та православні спільноти. У Річі Посполитій була проведена політика релігійної терпимості, а різні релігійні групи мали певні права і свободи.

Объяснение:

Премиум статус
Получайте самые быстрые
ответы на свои вопросы
У вас остались
вопросы?