Вопрос по українськой мове
Анонимный
1 год назад

5 класс помогите пожалуйста
1. Спишіть речення, ставлячи пропущені розділові знаки. Обгрунтуй- те вживання розділових знаків при прямій мові. У якому реченні в звер- тання? 1. Кожен кущик і стежка мов говорять мені Ти у рідному домі, у своїй стороні (А. Камінчук). 2. Мені сказала мати Роз- цвіла ромашка біля хати (Г. Кривда). 3. От і принесли нам лебедi на крилах життя говорить мiй дiд Дем'ян (М. Стель- мах). 4. Iду та людей питаю Де тут дорога до рідного краю? (В. Симоненко). 5. Аж тут Зоя гукає Дивись, журавлі. Які ж вони гарні. Бачиш Дмитрику? (В. Сухомлинський). II. Зобразіть схеми речень з прямою мовою. III. Обґрунтуйте написання сумнівних приголосних у виділених словах.​

Ответы 1

Кожен кущик і стежка мов говорять мені: "Ти у рідному домі, у своїй стороні" (А. Камінчук).

Мені сказала мати: "Розцвіла ромашка біля хати" (Г. Кривда).

От і принесли нам лебеді на крилах життя, говорить мій дід Дем'ян (М. Стельмах).

Іду та людей питаю: "Де тут дорога до рідного краю?" (В. Симоненко).

Аж тут Зоя гукає: "Дивись, журавлі. Які ж вони гарні. Бачиш, Дмитрику?" (В. Сухомлинський).

При прямій мові розділові знаки використовуються для відокремлення реплік та звернень. В реченнях 1, 2, 4 та 5 використано знаки розділу для відокремлення прямих мов. У реченні 3 знак розділу використано для відокремлення діалогічного речення від основного.

Сумнівні приголосні у виділених словах: у слові "говорять" можливе подвійне написання літери "о" через розділовий знак після слова "мені". У слові "лебеді" можлива сумнівна літера "е", яка може бути написана як "є". У інших словах немає сумнівних приголосних.

Премиум статус
Получайте самые быстрые
ответы на свои вопросы
У вас остались
вопросы?